Förskolan Busbolaget

Vi värnar om det viktigaste i livet, våra barn.


Lämna en kommentar

Barn diskuterar barnkonventionen

Under barnens diskussioner får vi ta del av barnens tankar om livsfrågor och vi imponeras av hur mycket klokt de tänker och vad mycket de vet.

IMG_2381Barnkonventionen

(Här ritar barnen sina familjer)

Vad är en familj?

-Barn. -Mammor och pappor. -Bebisar. -Farfar. -Farmor. -Mormor och morfar. -Ibland är det två mammor och ibland två pappor. -Och storasyster. -I en bok fanns det två mammor. -En brorsa kan man ha, min heter Olle. -Stinas pappa är i himlen. Om man mår dåligt och är sjuk kan man dö. Det gjorde min hund. -Förut fanns Olle, men han är död nu, det var våran katt. -När min hund dog var vi till hundveterinären, men de kunde inte hjälpa honom så han dog. -Innan min katt dog gosade vi jättemycket, jag saknar honom. -Olles pappa blev kär i en annan. Peter stannade med mamman. -Min morfar flyttade, men morfar bor inte själv. Han bor med Stina.

Alla har rätt till en familj. Har alla en familj? 

-Man får träffa sin familj, man trivs där och man älskar dem. -Några har inte familj. -De kan ha blivit döda i krig. -En del har tappat bort sin familj. Spårlöst. De får leta efter sin familj.

Vad händer om man inte hittar sin familj?

-De måste få en ny familj. -När mamma var sjuk så fick vi hjälp av andra ibland. -Stina hjälpte er. Jag har tappat bort min familj i en affär. -Jag har tappat bort pappa i affären, men jag hittade honom på en gång. -Jag har ingen mormor, hon är död och begravd. -Jag har förlorat min gammelfarmor, hon har dött. -Min farmor ligger på sjukhuset. -Om man inte har någon familj får barnen gå till ett hus. -Då får de en ny familj. -Jag har sett på mammas telefon att de gick till ett barnhem.

Vi diskuterar ordet adoptera och vad det är.                                

Namnen i berättelsen är figurerade.

 


Lämna en kommentar

Jul på Busbolaget

Det finns många olika aktiviteter som sker vid juletid. För några veckor sedan gick vi till bonden för att tillsammans med honom hämta en gran och granris till Busbolaget. Alla barnen ville vara med och hjälpa till att bära hem granen. Vid ett senare tillfälle fick barnen möjlighet att klä julbocken som nu tillsammans med granen lyser upp vår framsida så fint. På lilla busavdelningen har de visat olika julmotiv, vad är en tomte?

Vi läser sagor och böcker om julen för att lära oss mer och se hur andra kan ha det kring jul.

Buskottarna har planerat årets pepparkakshus som de ska bygga. De gjorde en gemensam ritning och alla var med och bidrog till hur huset skulle se ut. Idag har de satt ihop huset och dekorerat det (se bild här ovan). IMG_2950

I morgon är det redan den trettonde december och lucia på förskolan.


Lämna en kommentar

Barns utforskande av snöfall på olika material

Idag när barnen kom till förskolan upptäckte de att det snöade både på väggen och på datorn. Bredvid väggen fanns en ställning med ett lakan på, där kunde man gå bakom och då såg man också snön. Vad spännande att snön var överallt. Snön speglades i spegelstenarna, den föll på det genomskinliga tyget, det snöade på barnen och senare fanns det även snöfall på golvet. Vad spännande det var att få se barnen utforska snöfall på olika material. Det intresserade alla barn på Busbolaget och alla ville ned för att prova/känna/uppleva/se det nya och spännande som hänt i miljön.

Nu hoppas vi på snö nästa vecka så vi får känna hur det känns när det snöar utomhus och jämföra. Trevlig helg!

IMG_4334


Lämna en kommentar

Internationella barnveckan på Busbolaget

img_2873.jpg

På Busbolaget firar vi internationella barndagen under en hel vecka. I år har vi barn med ursprung från bland annat, Filipinerna, Thailand, Lettland, Litauen, Irak och Finland. Veckan startar med att vi pratar om alla barn i hela världen. Vi samlas alla på Busbolaget, sjunger och dansar till sånger från andra länder. Sen marscherar vi tillsammans ned till parkeringen för att sätta upp banderollen med handavtryck från alla barn som gått på Busbolaget. Sen sjunger vi den svenska nationalsången och hurrar för alla barnen i världen. IMG_5068

Under veckan lyfter vi de barn med ett annat ursprung, vi lär oss mer om just deras land. Vad har barnen för erfarenhet därifrån? Har de varit och hälsat på någon gång? Vad gjorde de då? Var på kartan bor deras släkt? Hur långt är det mellan de olika länderna? Vi lyssnar på nationalsången och om landet har någon annan specialitet. Sen lyssnar vi på sånger som barnen valt. Vi äter mat från deras hemland som de valt tillsammans med hjälp av sina föräldrar. Det är en väldigt spännande vecka där vi lär oss mycket om både geografi, andra kulturer och språk.


Lämna en kommentar

Barnen upptäcker frosten

Frosten har kommit och barnen har väntat länge. – Vi samlar frosten då blir det som snö. – När det är halt ute måste man sanda. – Det är inte sand där i det är grus. Barnen har smakat på frosten och isen – Gott. – Titta man kan göra mönster. Barnen letar efter frost överallt och de hittade frost överallt. Allt ska smaka på även när de smakade på frosten som fanns på gräset.

 

 


Lämna en kommentar

Tillökning i akvariet

När vi skulle ta in fiskarna från vår damm ute upptäckte vi att Guldis var borta. – Var har Guldis tagit vägen? Vi letade i flera dagar innan vi fick inse att Guldis var borta. Barnen hade många teorier. – Har Guldis gömt sig? – Kan han hoppat iväg? – Kan någon ha tagit Guldis. Vi fick förklara att vår teori var att det kommit en katt eller något annat djur som varit hungrig och ätit upp honom. Det blev en lång samling där barnen delgav sina historier när någon inte längre finns. – Han är uppe i himlen nu. Tillsammans med min…

Prickis flyttade in tidigare än vad vi hade planerat för att få en kompis. Lite senare, i slutet av oktober, kom två fiskar till. Deras namn var redan bestämda innan de kom vilket var en önskan av ägarna som vi fått dom ifrån. Så Prickis nya kompisar heter Anton och Mört. Vi hälsar dom varmt välkomna och hoppas att de kommer trivas tillsammans.


Lämna en kommentar

Vad kan man göra av en pumpa?

img_4693.jpg

När vi tog in pumporna började barnen genast att gröpa ur kärnorna och pumpaköttet. Kärnorna tvättades och rostades i ugnen och pumpaköttet gav vi till vår kokerska som lagade en ljuvlig pumpa soppa åt oss. Sen fick barnen rita förslag på hur de ville att pumpan skulle skäras. Det blev många förslag. När vi kom ut med pumporna lade barnen stenar på gruset så pumporna skulle komma upp från marken. – Den har jag gjort. – Den har jag gjort. Berättade barnen stolt när de ställde fram dom så att alla kunde se. Sen tände vi ljus i dom.  – Så fint det blev– Hejdå pumporna.

Vad många spännande steg vi fick vara med om när vi tog hand om pumporna och visste ni att det fanns trådar i pumpan. – Går dom att äta?  – Får vi smaka på det här. – Känn vad kalla pumporna är, tror ni vi kan gröpa ut köttet och kärnorna från dom? – Hur får vi ut köttet? Det fanns många frågor som undersöktes under tiden vi höll på med pumporna.

 


Lämna en kommentar

Buskotte promenaderna

IMG_2686

Här är buskottarna på promenad på väg hem till två av sina kompisar. Där ges barnen möjlighet att visa hur de bor, nästa år kanske de åker med skolbussen till varandra. Det stärker barnet i sin identitet att få visa vad de gör när de inte är på Förskolan Busbolaget. Vi är utomhus hela dagen och vilket tur vi hade med vädret. Dagen innan öste regnet ned.

Barnen går för att förtjäna gångpolarmärket och det blir många kilometrar. Vi tänker också på vilka andra hälsoeffekter som promenader ger. Det blev många härliga samtal och diskussioner som ofta ledde till skratt. Nu ser vi fram mot fler promenader i vår.

Nu är det fokus på barnkonventionen ett tag framöver. Vi ska nu fördjupa oss i ”Alla barns lika värde”

 


Lämna en kommentar

Pumpa

Redan i våras odlade vi pumpor på Busbolaget och här om dagen skördade vi dom. – De är jätte stora. – Och jätte tunga. – Jag behöver hjälp att bära.

Till vår samling fick vi en pumpa av en förälder, en pumpa där man kan rosta kärnorna och äta fruktköttet. Vad spännande det ska bli att tillsammans få göra iordning pumporna i nästa vecka, rosta kärnorna och smaka på pumpaköttet.