Förskolan Busbolaget

Vi värnar om det viktigaste i livet, våra barn.


Lämna en kommentar

Barnen utforskar vårt vinterland

– Åh vilken härlig dag. – Det är ett stort hål här. – Vi måste berätta för bonden så inte korna gör illa sig. – Vad är det här för spår. – Katt – Får. – Det är storm där borta (säger barnet och pekar på himlen). – Storm?  – Men det är ingen blixt där. – Det blåser inte heller.

Barnen utrycker både sina känslor, upptäckter och utforskande om vårt vinterland.


Lämna en kommentar

Friluftsdag på Busbolaget !

Idag passade vi på att gå till vår bonde för nu finns det massor med snö. Bonden Georg hade plattat till backen med traktorn så vi hade härliga glidbanor att åka madrass på. Vi gjorde en pagodeld och efter fruktstund och massor med lek i snön grillade vi korv!

Vi fortsatte sedan leken i backen och barnen provade på både spark, kälke och snowboard !

Lite varm choklad för att bli lite varma inombords blev det också innan vi började gå hem. Nu hoppas vi på att snön får ligga kvar så vi får åka lite skidor i hagen!


Lämna en kommentar

Barn diskuterar barnkonventionen

Under barnens diskussioner får vi ta del av barnens tankar om livsfrågor och vi imponeras av hur mycket klokt de tänker och vad mycket de vet.

IMG_2381Barnkonventionen

(Här ritar barnen sina familjer)

Vad är en familj?

-Barn. -Mammor och pappor. -Bebisar. -Farfar. -Farmor. -Mormor och morfar. -Ibland är det två mammor och ibland två pappor. -Och storasyster. -I en bok fanns det två mammor. -En brorsa kan man ha, min heter Olle. -Stinas pappa är i himlen. Om man mår dåligt och är sjuk kan man dö. Det gjorde min hund. -Förut fanns Olle, men han är död nu, det var våran katt. -När min hund dog var vi till hundveterinären, men de kunde inte hjälpa honom så han dog. -Innan min katt dog gosade vi jättemycket, jag saknar honom. -Olles pappa blev kär i en annan. Peter stannade med mamman. -Min morfar flyttade, men morfar bor inte själv. Han bor med Stina.

Alla har rätt till en familj. Har alla en familj? 

-Man får träffa sin familj, man trivs där och man älskar dem. -Några har inte familj. -De kan ha blivit döda i krig. -En del har tappat bort sin familj. Spårlöst. De får leta efter sin familj.

Vad händer om man inte hittar sin familj?

-De måste få en ny familj. -När mamma var sjuk så fick vi hjälp av andra ibland. -Stina hjälpte er. Jag har tappat bort min familj i en affär. -Jag har tappat bort pappa i affären, men jag hittade honom på en gång. -Jag har ingen mormor, hon är död och begravd. -Jag har förlorat min gammelfarmor, hon har dött. -Min farmor ligger på sjukhuset. -Om man inte har någon familj får barnen gå till ett hus. -Då får de en ny familj. -Jag har sett på mammas telefon att de gick till ett barnhem.

Vi diskuterar ordet adoptera och vad det är.                                

Namnen i berättelsen är figurerade.

 


Lämna en kommentar

Jul på Busbolaget

Det finns många olika aktiviteter som sker vid juletid. För några veckor sedan gick vi till bonden för att tillsammans med honom hämta en gran och granris till Busbolaget. Alla barnen ville vara med och hjälpa till att bära hem granen. Vid ett senare tillfälle fick barnen möjlighet att klä julbocken som nu tillsammans med granen lyser upp vår framsida så fint. På lilla busavdelningen har de visat olika julmotiv, vad är en tomte?

Vi läser sagor och böcker om julen för att lära oss mer och se hur andra kan ha det kring jul.

Buskottarna har planerat årets pepparkakshus som de ska bygga. De gjorde en gemensam ritning och alla var med och bidrog till hur huset skulle se ut. Idag har de satt ihop huset och dekorerat det (se bild här ovan). IMG_2950

I morgon är det redan den trettonde december och lucia på förskolan.


Lämna en kommentar

Barns utforskande av snöfall på olika material

Idag när barnen kom till förskolan upptäckte de att det snöade både på väggen och på datorn. Bredvid väggen fanns en ställning med ett lakan på, där kunde man gå bakom och då såg man också snön. Vad spännande att snön var överallt. Snön speglades i spegelstenarna, den föll på det genomskinliga tyget, det snöade på barnen och senare fanns det även snöfall på golvet. Vad spännande det var att få se barnen utforska snöfall på olika material. Det intresserade alla barn på Busbolaget och alla ville ned för att prova/känna/uppleva/se det nya och spännande som hänt i miljön.

Nu hoppas vi på snö nästa vecka så vi får känna hur det känns när det snöar utomhus och jämföra. Trevlig helg!

IMG_4334


Lämna en kommentar

Internationella barnveckan på Busbolaget

img_2873.jpg

På Busbolaget firar vi internationella barndagen under en hel vecka. I år har vi barn med ursprung från bland annat, Filipinerna, Thailand, Lettland, Litauen, Irak och Finland. Veckan startar med att vi pratar om alla barn i hela världen. Vi samlas alla på Busbolaget, sjunger och dansar till sånger från andra länder. Sen marscherar vi tillsammans ned till parkeringen för att sätta upp banderollen med handavtryck från alla barn som gått på Busbolaget. Sen sjunger vi den svenska nationalsången och hurrar för alla barnen i världen. IMG_5068

Under veckan lyfter vi de barn med ett annat ursprung, vi lär oss mer om just deras land. Vad har barnen för erfarenhet därifrån? Har de varit och hälsat på någon gång? Vad gjorde de då? Var på kartan bor deras släkt? Hur långt är det mellan de olika länderna? Vi lyssnar på nationalsången och om landet har någon annan specialitet. Sen lyssnar vi på sånger som barnen valt. Vi äter mat från deras hemland som de valt tillsammans med hjälp av sina föräldrar. Det är en väldigt spännande vecka där vi lär oss mycket om både geografi, andra kulturer och språk.